Już kolejny raz Muzeum Wsi Kieleckiej i Park Etnograficzny w Tokarni zapraszają nas na Smaki Jesieni.
W trakcie imprezy będzie można spróbować wiele tradycyjnych, świętokrzyskich potraw.
Degustacja podpłomyków i pieczonych ziemniaków. Warsztaty i pokazy obrzędowe, a na scenie występy ludowych kapel. Wydarzenie rozpocznie się 25 września w Parku Etnograficznym w Tokarni. Odbedą się również warsztaty, które przeniosą nas na dawną wieś kielecką i pozwolą poznać minione zwyczaje i rzemiosło:
- warsztaty z rzeźby ludowej i wycinankarstwa w wykonaniu Andrzeja i Lucyny Kozłowskich odbędą się w sektorze małomiasteczkowym przy stoiskach artystów;
- kiszenie kapusty w wykonaniu Wincentowian,
- darcie pierza oraz przędzenie na przęślicy w wykonaniu Korytniczanek na podwórzu zagrody ze Ślęzan w godz. 13.30 -15.00;
- lekcje gwary świętokrzyskiej, które poprowadzi Ewa Siudajewska oraz Władysław Pedrycz “Ptosek” odbędą się na małej scenie w sektorze dworsko-folwarcznym. Będą realizowane w godz. 12.00- 12.45 (I grupa) , 13.00-13.45 (II grupa oraz) oraz 14-14.45 (III grupa);
- warsztaty “Wesele wójtowej córki” podczas, których poznamy tradycje związane z zamążpójściem oraz weselem na wsi świętokrzyskiej poprowadzą Śwarne Kakonianki na małej scenie od godz. 15.00. Zapraszamy na nie szczególnie Koła Gospodyń Wiejskich, które chcą w przyszłości realizować pokazy związane z weselem świętokrzyskim.
Na scenie wystąpią: Zespół Ludowy Bolechowiczanie, Wojtek Misiowiec, Kapela Działoszacy, Zespół Pieśni i Tańca Wincentowianie, Zespół Pieśni i Tańca Sorbin, Wpada w Ucho.
Kiermasz rękodzieła i lokalnych przysmaków.
